Genealogie van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Sonnius, Broekhoven.
11 feb 2022: Dringende video-oproep van canadese militair om NU voor de eigen bevolking te kiezen!  Amid so much hate, a clot-shot brings Russia & the West together. A Kremlin-backed pharma firm is registering AstraZeneca's clot-shot in Russia  Interview with Bob Moran, ex-politiek cartoonist van de Britse Telegraph over persoonlijke dilemma´s.  Steun aan boeren en kleine zelfstandigen om te overleven is zeker ook eigenbelang van burgers!  Farmers Defence Force
De Zonne-collector



Thuis
Wapen van Hendrik de Wacker-van Son


Thuis

    Even voorstellen: ik ben André van Zon, geboren Roosendaal, West-Brabant, wonend Noordwijkerhout sinds 1976. Ik ben nu 25 jaar bezig met genealogie. Mijn inspiratie kwam van de website van Bert Meijs, waar ik mijn stamouders te Onsenoort vond, maar ook nog diverse andere takken van Son. Toen ik jong was dacht ik dat de naam van Zon in Nederland niet veel voorkwam, in ieder geval niet in Roosendaal. Inmiddels weet ik beter, ik had net zo goed Janssen kunnen heten! Na 25 jaar kom ik voor de periode van 1200 tot 2000 op een aantal van ca. 4500 personen (naam: van Zon, van Son, van der Son, Sonmans, Sonnemans, Son(n)ius): 237 van voor 1500, 496 van 1500 tot 1599, 1500 van 1600 tot 1700. Het percentage potentieel dubbele registraties houd ik (en dat is zeer ruim genomen) op minder dan 1%. Na al dit werk heb ik nog steeds geen vroegere voorouders van mijn stamlijn kunnen ontdekken. De noodzakelijke bronnen (met name doop, transportakten, erfdelingen e.d.) zijn niet gevonden.

    Bij het 'spitten' naar de oorsprong van mijn voorouders van stam Gijsbert Joosten van (der) Son te Onsenoort ben ik niet veel verder gekomen (nb: het openingsplaatje (uit Met gansen Trou 1688 jrg 54 2004) op de betreffende website van B. Meijs vermeld een Gijsbert Joosten vander Son). In het begin lag de focus op de periode 1500-1700, later 1500-1850 om het plaatje van gerelateerde families completer te krijgen. Na het lezen van de 'Geschiedenis en genealogie van Son eertijds geheeten van Broechoven' van H.J.A. van Son ben ik het wat professioneler gaan aanpakken: veel meer naar authentieke bronnen speuren (er komen gelukkig steeds meer scans beschikbaar!), desnoods zelf proberen de akten te ontcijferen. Door deze methode krijg je onherroepelijk veel 'bijvangst' te registreren die meestal later weer nuttig blijkt. De enige andere gedrukte genealogie is van W.M.T. van Zon: Genealogie van de familie Van Zon. Beschrijving van 300 jaar ener Gelders-Utrechtse familie, Utrecht 1994. Een digitale (en doorzoekbare) copie is helaas niet in mijn bezit.

    Vorig jaar ben ik begonnen met een ander opzet van de database: bij het verwerken van onbekende doopgetuigen, zakenrelaties, en onbekenden bij erfdelingen ging ik Relatieclusters (een extra dimensie, een vrijblijvend vlaggetje) gebruiken: tijdelijke werklinks maken om makkelijker dwarsverbanden tussen personen in hetzelfde milieu en tijdsbestek te leggen. In 1 muisklik krijg je een duidelijk overzicht van alle betrokken personen. Je zou het kunnen vergelijken met de vaderlijke en moederlijke stamlijnen (de vastliggende zuivere familieverbanden met enkel aangetrouwde aanhang), maar dan zeer flexibel: de stamlijnen zijn de centrum gerichte 'spinneweb'-draden, de relatieclusters zijn de concentrische, dwarse draden. Kort samengevat: hoe fijner dit web, hoe groter de kans dat je gerelateerde personen, stamlijnen, 'vangt', c.q. in beeld krijgt (mogelijk zijn die al ergens geregistreerd in je database). Heb je het hele plaatje duidelijk, dan verwijder je het vlaggetje eventueel weer, zonder consequenties. Als je een steeds grotere database krijgt en door de bomen het bos niet meer dreigt te zien, zijn die verschillende overzichten cq. invalshoeken echt nodig. Zonder dat heb je niets aan een database!

    Vanwege het noodzakelijke overzicht heb ik zeer veel stamlijnen gemaakt, met de bedoeling om uiteindelijk er zo min mogelijk over te houden.... Nieuw te registreren naamgenoten kun je zo makkelijk invoegen in een al bestaande stamlijn. Zo hou je weinig 'losse eindjes' of wezen in je database. Hebben uiteindelijk 2 stamlijnen gemeenschappelijke voorouders, dan kun je er weer een laten vervallen en vervangen door de oudste stamlijn. Het is inmidddels ook een gewoonte geworden zoveel mogelijk van de aangetrouwden vast te leggen (middels aktes), broers, zussen, ouders, ooms, tantes en zo mogelijk ook hun grootouders: de kans is groot dat er reeds eerdere huwelijken waren binnen dezelfde families.

    Enkele interessante takken voor verder onderzoek:

  1. De tak HENRIC VAN SONNE 1530 ST OEDENRODE, ook te Den Bosch, Heusden.

  2. De tak JAN DANIELS VAN SON 1565 BESOYEN. Waarschijnlijk onderdeel van de stamlijn WOUTER BAC.

  3. De tak CORNELIS V SON V SCHOONHOVEN 1565 RHENEN. In voornamelijk Rhenen, Veenendaal, Amsterdam. Uitgestorven ca 1800?

  4. De tak MAERTIJN SONNEMANS 1535 WEERT. Houtkooplui, brouwers, muntmeesters, voornamelijk Dordrecht.

  5. De tak PETER WILLEM SONMANS TIJMMERMANS 1490 DEN BOSCH. Eerst omgeving Den Bosch, daarna o.a. ook Rotterdam, Amsterdam.

  6. De tak JACOB JACOBS VAN ZONNE 1475 BREDA (kleermakers, zijdenlakenkopers, Oostzeehandel. Uitgestorven ca 1700?) en de gerelateerde takken CLAES VAN SON 1515 BREDA (Oostzeehandel, enkele goudsmeden, uitgestorven 1818?) en CORNELIS VAN SON 1510 ROTTERDAM (blokmakers, relaties met de families Wagensvelt, Ubbinck, van Vlierden).

  7. De tak JAN VAN SONNE V ODENBOSGHE 1200 D BOSCH (uitgestorven eind 14e eeuw?)

  8. De tak NN VAN SON 1615 DEN HAAG, gemeenschappelijke ouders niet te traceren, met vertakkingen naar Delft, Wijk bij Duurstede en Breda.

  9. De tak HEIJNDRICK SONNIUS 1544 ARNEMUIDEN. Geslacht van advocaten.

  10. De tak JAN SONNIUS 1570 ANTWERPEN. Begint met de advocaat Jan Sonnius, gehuwd met Isabelle della Faille de Leverghem (uitgestorven eind 17e eeuw?).

  11. De tak MICHEL SONNIUS 1530 PARIJS, klein geslacht van gerenommeerde uitgevers in Frankrijk met vestigingen daarbuiten (waarschijnlijk uitgestorven eind 17e eeuw?). Slechts 1 mij bekende franse studie (over de uitgeverij) met vermelding van deze familie en aangetrouwden. Zeer interessant, ook vanwege de woelige tijd!

  12. De tak NN SONNEMAN 1505 BRUSSEL-KEULEN, rijke gevluchte handelslieden: van Brussel. Later te Keulen, Venetie, Antwerpen, Amsterdam. Relaties met de families de Weert, Both, Lodder(s) (Breda-Amsterdam), Jonghelinx, de Marees, de Lescaillet, Mitz, Minuit, Pieman en Ro(o)sterman(s). Herkomst van hun ouders groot raadsel. De archieven te Brussel hebben waarschijnlijk meer materiaal.

    Mocht u vragen, opmerkingen of suggesties hebben op het vlak van gebruikersgemak of anderszins, graag via genealogi1@genealogie-van-zon.nl doorgeven. Enkel mail met als onderwerp letterlijk 'Genealogie van Zon' wordt beantwoord (vanwege spam e.d.).

    Met veel dank aan mijn vrouw Coby Steenvoorden voor haar (bijna) eindeloze geduld met mijn obsessie voor 'lijken verzamelen' en haar assistentie bij het toegankelijker maken van deze website voor argeloze bezoekers!!